29/06 2016

Åt helsike med allt!

Kolumn publicerad i Vasabladet 29.6.2016

Här följer en snabbguide till dig som vill starta ett framgångsrikt parti, en medborgarrörelse eller en lokal proteströrelse:

Kärnbudskapet ska basera sig på följande grundtanke: Allt är åt helsike. Allt är makthavarnas fel. Alla makthavare ska bort. Om ”allt” känns för brett, kan du byta ut det mot något specifikt du vill motarbeta, till exempel invandring, vaccin, tvångssvenska, byråkrati eller vindkraft. Om ”alla makthavare” känns väl tilltaget, byt ut det mot lämplig maktinstitution som till exempel: kommunfullmäktige, EU, Alexander Stubb eller ELY-centralen. Då kärnbudskapet är klart, kasta dig in i den allmänna debatten. Ta avstamp i det vanligt folk är rädda för eller irriterade på och se till att hela tiden skylla på valda makthavare, vi kan kalla dem Eliten. Ödsla inte tid på fakta. En av de främsta Brexitförespråkarna sa, ”folk i det här landet har fått nog av experter” och detta gäller även på andra ställen än i Storbritannien. Du kan för all del hänvisa till lättförståeliga detaljer, valda delar ur vår historia eller lämplig forskning, så länge det understöder ditt syfte, men känsla och en god berättelse är mycket viktigare än fakta. Undvik egentligen helt sakdebatt, främst eftersom du oftast saknar vattentäta sakargument (vilket du förstås aldrig erkänner), men mest för att fakta är tråkigt. Motargument från Eliten bemöter du med att säga att de ljuger. Eftersom Eliten sitter fast i en föreställning om korrekthet och saklighet, kommer den att ägna sin energi åt att försvara sina argument, och då kan du gå vidare till nästa infallsvinkel och brassa på med ännu mera känsla och patos. Massmedia och sociala medier klarar inte av invecklade orsak-verkan -kedjor, så dina one liners kommer alltid att vara intressantare än Elitens långrandiga resonerande. Kämpa för din sak också genom besvär, anmälningar till regionförvaltningsverket, klagomål till justitieombudsmannen och medborgarinitiativ. Starta egna ifrågasättande medier av typen MV-lehti, tidningen ”Mitä lääkärit eivät kerro sinulle” och debattforum som ”Vapaa kielivalinta”. Glöm inte att ifrågasätta Elitens och elitstyrda mediers ärlighet, bevekelsegrunder och fosterländskhet, och påpeka att de styrs av någon annan, ännu värre Elit (typ läkemedelsindustrin, marknaden eller USA). Lycka till!

Fotnot och konsumentinformation: Denna kolumn är tänkt att vara ironisk. Som kommunikationsexpert är jag fascinerad av dagens rörelsers retoriska metoder, men som kommunpolitiker är jag närmast bedrövad.

 

Länk till kolumnen i Vasabladet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *