09/11 2016

Energipolitik baserat på fladdermusens erfarenheter

Kolumn publicerad i Vasabladet 9.11.2016

Sannfinländarna ordnade för några veckor sedan en presskonferens under farsartade former. Temat för presskonferensen var hälsoskador som vindkraften enligt partiet förorsakar. Sannfinländarnas tilltag fick inte särskilt starkt stöd. De flesta medierna slog hål på de presenterade argumenten redan samma dag och mottagandet på sociala medier var främst ”facepalm” – nätfolkets reaktion då någon säger något riktigt korkat.

Det är en sak att prata om vindkraftens effekter på trivsel och till och med hälsa. Till exempel Institutet för hälsa och välfärd, THL, medger att det forskats väldigt lite i infraljudets inverkan på människor. En helt annan sak är att som Sannfinländarna breda på med fullständig rappakalja om att fladdermöss skulle explodera av infraljud och att 650.000 finländare snart skulle tvingas fly sina hem på grund av vindkraft. Det är ett faktum att det finns finländare som flyttat för att de störts av vindkraftverk och en del av dem har klagat över konstiga hälsoproblem som huvudvärk och sömnlöshet. Ett lika obestridligt faktum är att alla undersökningar som gjorts visar att det inte finns vetenskapliga bevis för att vindkraften skulle förorsaka hälsoproblem. Finländska färska undersökningar visar att de finländare som bor nära vindkraftverk inte har mer av de nämnda symptomen än befolkningen i allmänhet. Däremot visar flera studier i Finland och internationellt på ett tydligt samband mellan negativa åsikter och hur störda folk blir av kraftverken. De som är mer irriterade på vindkraftverken upplever ljudet som mer störande och en del av de som är rädda för att börja må dåligt, blir också sjuka. Det här kallas nocebo-effekten, då en persons negativa förväntningar leder till verkliga symptom. Det är ändå för enkelt att säga att felet skulle sitta mellan öronen på de som blir sjuka. Enskilda individers upplevelser och känslor är verkliga och deras hälsoproblem ska tas på allvar oberoende av hur de uppkommit. Men enskilda individers upplevelser blir inte automatiskt vetenskap eller bra politik.

De som av en eller annan orsak är emot vindkraft är också värda en vettig och saklig argumentation utan exploderande fladdermöss, citat ur Okänd soldat och allmänt vimsande. Då ett regeringsparti gör ett försök att slå fast medicinska och vetenskapliga riktlinjer för landets energipolitik skulle man kunna önska sig en lite starkare faktabas än Google.

 

Länk till kolumnen i Vasabladet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *