30/08 2016

För lite slagen för Finland

Kolumn publicerad i Vasabladet 30.8.2016

Den finlandssvenska journalisten Jeanette Björkqvists reportage på nätpublikationen Long Play avslöjade nyligen att Finland utvisat flera kvinnor som bevisligen är offer för människohandel. Till och med spädbarn har förpassats till en osäker tillvaro i Italien eller Nigeria.

Finland har utvisat nigerianska kvinnor som lyckats rymma från terrororganisationen Boko Haram, men sedan blivit brutalt utnyttjade av människohandelsligor; kvinnor som kidnappats och tvingats till prostitution; kvinnor som genomlidit tortyrliknande misshandel; är ensamförsörjare av upp till tre småbarn; har läkarintyg på att de lider av svår posttraumatisk stress och kvinnor som är förföljda av organiserade ligor för människohandel. Om inte ens dessa kvinnors åttamånaders bebisar anses tillräckligt utsatta för att få uppehållstillstånd i Finland, så vem i helsike är det?

Björkqvist åkte till Italien och spårade upp kvinnor som utvisats från Finland. Hon hittade kvinnor som inte fått någon som helst hjälp utan i vissa fall hamnat rakt tillbaka i klorna på sina tidigare plågoandar. Hon träffar kvinnor som återigen tvingas sälja sina kroppar och värst av allt, Björkqvist rapporterar om hungriga småbarn som sover ensamma medan mamma är ute och säljer sig själv, om bebisar som eftersom de är födda i Finland inte erkänns av Italienska myndigheter och därmed står utanför all hälsovård och hjälp.

Det är en gång för alla viktigt att inse att den absoluta majoriteten av prostituerade verkligen inte är frivilliga. Var och en av oss kan fundera hur mycket misshandel och svält vi skulle tåla innan vi snällt skulle ställa oss vid vägkanten i kortkort kjol. En prostituerad kan verka nog så villig trots att hon inte är det. Allra värst utsatta är de kvinnor som har barn. Jag skulle snabbt lära mig att stöna med rätt tonfall, ifall alternativet var att mina barn utsätts för våld eller tas från mig av människohandlare. De grövsta brotten kanske inte sker på finländsk mark, men för tillfället skickar Finland kallt mammor med små barn till en hjälplös verklighet där de bevisligen utsätts för övergrepp och våld. Vasabladet rapporterade om en nigeriansk kvinna, även hon offer för människohandel 20.8. Hon hotas av utvisning. Frågan lyfts fram i kolumner och diskussionsforum. Vi ska fortsätta tjata. Det går enligt nuvarande lagstiftning att ge ett offer för människohandel uppehållstillstånd även om andra krav inte uppfylls. Det här är en fråga om vilja.

 

Länk till kolumnen i Vasabladet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *